7 Mart 2012 Çarşamba

Rehberlik


OKUL REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA SERVİSİ

Okulumuz rehberlik servisi 3. katta bulunmaktadır. Rehber Öğretmenimiz  okul rehberlik servisinde rehberlik panosunda belirtilen saatlerde, randevu ile siz değerli öğrencilerimize ve velilerimize rehberlik hizmeti vermektedir.

Gelin rehberlik servisi ile ilgili en çok sorulan sorular ve cevaplarına değinelim:


  • Rehberlik servisine hangi öğrenciler gider?


 Rehberlik servisi okuldaki tüm öğrencilere ve velilerine hizmet vermektedir. Akademik başarısızlığı olan, üstün yetenekleri olan, karar vermede güçlük çeken, mesleklerle ilgili bilgi almak isteyen, dikkat dağınıklığı olan, sıkıntılar yaşayan, potansiyelini ve yeteneklerini geliştirmek isteyen… Tüm öğrenciler rehber öğretmenin kapısını çalar.


  • Rehberlik servisine hangi veliler gelir?


Çocuğunun gelişimini desteklemek isteyen veliler , ve çocuğun herhangi bir davranışı ile ilgili bilgi almak isteyen ya da bilgi vermek isteyen veliler rehberlik servisi ile işbirliği yaparlar.


  • Rehberlik servisinde psikoterapi yapılır mı?


Okul rehberlik servisi öğrencilerin gelişimsel özelliklerine, yeteneklerine ve psikolojik ihtiyaçlarına göre görüşmeler yapılarak bireyi tanıma hizmeti verilen ve gerekli kurumlarla işbirliği yapılan yerdir. Psikoterapi ile bireyin ruh sağlığı açısından tedavisi rehberlik servisinde yapılmaz.


  • Rehber öğretmen/psikolojik danışman ne iş yapar?


Okulda sorun oluşmadan önleyici çalışmaları, öğretmen ve okul idaresi ile işbirliği içinde yapar.
 
Öğrenci ile ilgili çalışmalar:
Okula yeni başlayan öğrencilere okula uyum konusunda bilgiler verir.
Öğrencilerin özel durumları ile ilgili bireysel görüşmeler yapar. İhtiyaç duyulan konularda öğrencilere seminer çalışması yapar. Özel durumu olan öğrencileri gerekli kurum ve kuruluşlara yönlendirir. Herhangi bir yeterlilik alanında sınıf rehberliği dışında yardıma ihtiyacı olan öğrencilere yönelik bireysel ve grupla psikolojik danışma yapar. Okul rehberlik servisini öğrencilere tanıtır, amaçları ve işleyişi hakkında bilgilendirme yapar. Üst öğretim kurumları ile ilgili bilgilendirme çalışmaları yapar. Çeşitli formlarla sınıf bazında bireyi tanıma tekniklerini okulda uygular. Grup rehberlik çalışmalarını planlar. Okulda çeşitli projelerin yürütülmesinde görev alır. Özel eğitim gerektiren öğrencilerin bireysel eğitim planları ve gerekli çalışmalar konusunda görev alır. 
Veli ile ilgili çalışmalar: 
 Velilere çocuklarının gelişimsel özelliklerini nasıl destekleyebilecekleri hakkında bilgi verilir. İhtiyaç duyulan konularda velilere seminer çalışması ya da bireysel görüşmeler yapar. Okula uyum problemi yaşayan öğrenci velilerine yardımcı olur.
Öğretmen ile ilgili çalışmalar:
İhtiyaç duyulan konularda öğretmenlere seminer çalışması yapar. Okul Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri Programını sınıf öğretmenleri ile görüşür, tanıtır ve sınıf rehberlik etkinliklerinin işleyişi ile ilgili öğretmenlere rehberlik eder. Yeni programlarla ilgili bilgilendirme çalışması yapar.




0 yorum:

Yorum Gönder