7 Mart 2012 Çarşamba

Kitap Önerileri



Martıya Uçmayı Öğreten Kedi
Orjinal isim: Historia de una Gaviota y del gato que le enseno a Volar
Luis Sepulveda
Can Çocuk Yayınları / Çağdaş Dünya Edebiyatı

Okyanusu aşmaya çalışırken, dökülen petrolden zehirlenen genç martı Kengah, son kalan gücüyle karaya ulaşmayı ve orada yumurtlamayı başarır. Kengah, ölmeden önce, içinde yavrusunun bulunduğu yumurtayı kedi Zorba'ya emanet eder ve ondan üç konuda söz ister. Zorba, yumurtayı yemeyecektir; yavru doğana kadar yumurtayı sıcak tutacak, ona gözkulak olacaktır; bir de, yavru doğunca ona uçmayı öğretecektir. Zorba, bu martının durumuna pek üzülür, hiç düşünmeden bu üç konuda martıya kesin söz verir. Oysa yavru martı Şanslı, yumurtadan çıktığında, Zorba işlerin pek de kolay yürümeyeceğini anlar. Bebeğe bakmak, onu öteki kedilerin pençesinden korumak bir yana, Zorba'yı annesi sanan küçük Şanslı'ya uçmayı öğretmek de ayrı bir derttir. Martıya Uçmayı Öğreten Kedi, birbirinden çok farklı iki canlının bir arada yaşamasının, birbirini sevip saymasının öyküsüdür. Şili'li ünlü yazar Luis Sepulveda'nın bu kitabı, kısa sürede 12 dile çevrilip dünyada bir milyonun üzerinde satış yaptı. Bir kedi ile yavru bir martı arasındaki inanılmaz sevgi ve dostluğu, alabildiğine sıcak bir anlatımla sunan Sepulveda'nın bu kitabını çocuklar kadar büyüklerin de keyifle okuyacağından hiç kuşkumuz yok.

Kaştanka Marangozun Köpeği
Anton Çehov
Can Çocuk Yayınları / Klasik Dünya Edebiyatı



Bu kitabın kahramanı bir köpek: Kaştanka. Marangoz Luka ve oğlu Fedyuşka ile birlikte pek de keyifli olmayan bir yaşam süren Kaştanka, bir gün sokakta efendisini yitirir. Döner dolaşır, çok arar, ama bulamaz onu; acınası bir durumdayken kendisine sahip çıkan bir adam onu alıp evine götürür. Bu adam, sirkte gösteriler yapan bir palyaçodur; Kaştanka'yı da ekibine katar. Ona oyunlar öğretir. Bundan sonra Kaştanka için bambaşka bir yaşam başlar. Artık, bir kaz, bir kedi, bir domuzla birlikte sirkte gösteriler de yapmaktadır. Oysa çok geçmeden yaşamı yine değişecektir. Bu öyküyü yazan Anton Çehov (1860-1904), çok ünlü bir Rus yazarıdır. Kısa sayılabilecek yaşamı için pek çok öykü ve oyun yazmıştır. Yine ünlü bir Rus yazarı olan Lev Tolstoy, Anton Çehov için şöyle demiştir: "Çehov, benzeri olmayan bir sanatçıdır. Onu büyük bir yazar yapan, yapıtlarının, yalnız Ruslarca değil, dünyanın dört bir yanındaki insanlarca hissedilip anlaşılabilmesidir.

Ayak İzlerinin Esrarı
Orjinal isim: On the Right Track
B. B. Calhoun
TÜBİTAK Yayınları / Popüler Çocuk Kitaplığı


Fenton fosilbilimci olan babasıyla birlikte Wyoming'e ilk gittiğinde kendini ait olmadığı bir yerdeymiş gibi hisseder. Ancak esrarengiz dinozor ayak izi fosillerinin bulunmasıyla birlikte dedektifliğe meraklı Fenton için herşey değişir. Heyecan verici bir araştırma sonucunda pek çok kişinin başaramadığını başarır ve gerçeği aydınlatır... Nasıl mı? Cevabı "Ayak İzlerinin Esrarı"nda.


Linda
(Ailesi, Kemikleri ve Düşleri)
Aydoğan Yavaşlı
Bulut Yayınları / İlk Gençlik Çağı Edebiyat Dizisi 

Linda, bildiğiniz, sıradan bir köpek değil... Ailesi, kemikleri ve düşleri var. Bir kamera titizliğinde tarıyor çevreyi.Yaşadıklarından bir anlam çıkarıyor. Ona en anlamlı gelen ise, sevgi... Ne yapıyorsa sevgiye, sevginin sıcaklığına ulaşmak için yapıyor. Ailesine sımsıkı bağlı. Onları gayet iyi anlıyor.Ancak sevgilerin en güzelini bulunca, yüzünü o yana çevirmekten de alıkoymuyor kendini.


2 yorum:

Alper ATAK
4 Nisan 2012 10:52

Bir Şeftali Bin Şeftali Samed Behrengi
Küçük Kara Balık Samed Behrengi
Püsküllü Deve Samed Behrengi

Alper ATAK
4 Nisan 2012 10:54

Bir Şeftali Bin Şeftali Samed Behrengi
Küçük Kara Balık Samed Behrengi
Püsküllü Deve Samed Behrengi

Yorum Gönder